Voor de Jeugddag

5 oktober 2015 te Amsterdam

12043196_887825607974364_7447502339989641857_n

Georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vond op 5 oktober in de Westergasfabriek in Amsterdam de Voor de Jeugddag plaats. Verspreid over 14 paviljoenen, een tent en twee bussen was een vol aanbod van workshops voor beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, sociaal werkers en andere professionals. JongWijzers Madeleine, Lisa, Miko en Marit woonden verschillende onderdelen bij.

Workshop ‘Netwerk als onmisbaar vangnet’
Madeleine: De dag begon met een verloren gevoel. Toen ik niet veel later andere JongWijzers tegenkwam, kon ik gelukkig mijn zenuwachtigheid even flink luchten en gingen we naar de workshop ‘Het netwerk als onmisbaar vangnet’ van Mark Engberts van de Alliantie Kind in Gezin. Lisa & Marit, collega JongWijzers, zaten in het panel van ervaringsdeskundigen.

Lisa: ‘’Het ging er vooral om wat beleidsmakers, medewerkers in jeugd en pleegzorg kunnen beteken voor kinderen en jongeren dat ze als ze 18 worden toch een goed netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen. Mijn tip was daar dat qua plaatsing meer gekeken kan worden naar het familienetwerk van het kind of jongeren. Vaak wordt familie over het hoofd gezien wat erg jammer is’’.

Marit: ‘’Mijn tip was gericht aan de gemeenten: geef (ex-)pleegkinderen een gratis OV met vrij reizen cadeau voor hun 18e verjaardag! Zo kunnen ze toch hun netwerk bezoeken zonder zich zorgen te maken over geld. Verder heb ik verteld over JongWijs en dat netwerken zoals deze een grote rol in mijn leven gespeeld hebben’’.

DSC_0008

(Voor het geval je je afvraagt waarom iedereen met koptelefoons zit: er vonden twee workshops tegelijkertijd in één ruimte plaats, dus verliep één via microfoons en koptelefoons.)

Workshop ‘Nog krachtiger pleegouders nodig’
Madeleine: ”Later die dag zat ik zelf in het panel bij de workshop ‘Nog krachtiger pleegouders nodig’. Samen met een pleegouder, de directeur van de NVP en een onderzoekster zat ik in het panel. De onderzoekster had vraag en aanbod voor pleegouders onderzocht. Niet verbazingwekkend kwam uit het onderzoek dat vraag en aanbod niet echt op elkaar aansluiten. Opmerkelijk.. daarvan hebben ze in de commerciële sector toch iets meer kaas gegeten.” Marit: ”Aan het begin werd gevraagd wie vanuit welke rol aanwezig was. Samen met Lisa en twee andere aanwezigen stak ik mijn hand op bij ‘pleegkinderen/kinderen van pleegouders’. Oeps, nu kwam de presentator ook naar mij om vragen te stellen.” 

Andere projecten
Lisa: ‘’Vervolgens heb ik mij de rest van de dag ingezet voor het project Kindermishandeling van Stichting Alexander. Daar ben ik samen met de andere ervaringsdeskundigen in gesprek gegaan met mensen van de kinderbescherming, gemeente en politie. Hier ging het vooral om de boodschap dat praten over kindermishandeling helpt en nodig is’’.

12118623_887825597974365_3632560962134593227_n

Miko: ‘’Samen met Marit deed ik mee aan de Transformatiebrigade. Het ministerie van VWS had via Stichting Alexander opdracht gegeven om te beoordelen of de stem van ouders en jongeren nu daadwerkelijk beter gehoord werd’’.
Marit: ‘’Wat ben ik blij met het idee van de Transformatiebrigade! Eindelijk iets waarbij ervaringsdeskundigen ingezet worden om te kijken of zij vinden dat de ervaringsdeskundigheid goed benut wordt! De groep bestond uit 25 (pleeg)ouders, pleegkinderen en jongeren uit de jeugdzorg die de hele dag workshops volgden en hun oor te luisteren legden. Aan het einde van de dag hebben we onze bevindingen gepresenteerd in theatervorm.’’ Daar is een filmpje van gemaakt.

Miko: ‘’Die bevinden gaan over onderwerpen die in de wereld van ervaringsdeskundigen al decennia galmen, namelijk: praat niet over maar mèt ons, op je 18e eindigt alle hulpt abrupt, de misplaatste focus op labels en dossiercijfers, etc.’’

IMG-20151007-WA0003 1


Tot slot..
Miko: ‘’Het was een drukke dag waar je mensen van hot naar her liepen om naar het grote diverse aanbod in de verschillende arena’s te gaan. En in een grote hal was er de gelegenheid drankjes en lunches te nuttigen tussen stands van verschillende organisaties betrokken in de zorg van de jeugd. Temidden van alle drukte en hectiek legde ik af en toe een kleedje neer met: wierook (voor een aangename geur), CoCreatie-tekeningen (om niet enkelt te praten over, maar de samenwerking ook in praktijk te brengen) & gezichtsmink (om een wandelende regenboog te maken). Immers: zoals met soep kun je in de realiteit enkel ingedienten toevoegen en niet eruit halen. En in een regenboog staan alle kleuren gelijk aan elkaar, en dat is ook de uitdaging van de integratie van de ervaringsdeskundige in de beleidsvorming en- voering van de jeugd- & pleegzorg!’’.

DSC_0017

Madeleine: ‘’Uiteindelijk was het voor mijn gevoel een succesvolle dag, waar erg veel gerateld, gepraat, gekakeld, genetwerkt, geborreld en een beetje gelachen werd. Ondanks dat de ‘zakelijkheid’ me nogal uit mijn comfortzone haalde, heb ik als ervaringsdeskundige een goede bijdrage geleverd aan de verbetering en transformatie van de pleegzorg. Goed dat we met elkaar in openheid de discussie zijn aangegaan, om elkaar weer even op de belevingswereld van de doelgroep te wijzen. Maar eh, hoe kan het dan dat er bij zoveel workshops weinig of geen jongeren of pleegouders aanwezig waren? Oeps, een fantastisch begin, maar nu de taak aan de professionals al het gepraat om te zetten in concrete acties.’’

Tekst: Marit