State of Play

Een transformerende speeltuin voor jong, oud & jongeren met pleegzorgervaring!

Afgelopen zomer heeft JongWijs samen met Textile Hunters een workshopreeks gehouden in Amsterdam. Drie maanden lang werden er iedere week workshops gehouden, waar in groepsverband gewerkt werd aan een speeltuin van gebruikt textiel. Tijdens deze workshops ging het niet alleen om het externe fysieke proces van een speeltuin bouwen, maar juist ook het interne proces van zelfontwikkeling. Dit sluit aan bij één van de doelen van JongWijs: het ontwikkelen van een empowermenttraining!

.10981352_386585358217787_1247328193388057042_n

Empowerment
De meeste leden van JongWijs hebben zulke trainingen gehad bij de internationale netwerken Power4Youth (EU) en createXchange en/of youth@IFCO. Tijdens die trainingen staan het maken van plezierig sociaal contact waarin ervaringen gedeeld kunnen worden, het delen van zelfontwikkeling waarin levenservaringen worden omgezet in een krachtige identiteit en het inzetten van die eigen kracht in alle lagen van beleidsvorming van de jeugd/pleegzorg, centraal. Er wordt gebruik gemaakt van samenspel, muziek, kunst, spiritualiteit en andere expressievormen. Om die ervaring ook nationaal en lokaal in te kunnen zetten, gingen wij de samenwerking aan met kunstenares Caroline Lindo van Textile Hunters en De Wensmachine in het kunstproject State Of Play!

10676203_322969264579397_6655584656312883705_n

Kunstproject
Een kunstproject met als doel om meer speelsheid en levenslust te creëren in onze dagelijkse levens. Gezamenlijk hebben we een speeltuin ontworpen en gecreëerd van touwen en netten, gemaakt van 100% ‘upcycle’ materialen. Er waren zowel technische als ontwerpworkshops, kledingruilfeestjes, rituelen en magische ceremonies als ‘pad der empowerment’ voor eenieder die bewust wil worden van wat wij noemen de speelse (vrije) staat van zijn! Voor de deelnemers een innerlijke reis om hun speelse natuur te (her)ontdekken, terwijl zij tegelijk onderdeel waren van de extern fysieke manifestatie van een speeltuin van hergebruikte ervaringen, talenten en textiel.

11855662_399992860210370_2809808481964596990_n

Het bewust hiervan zijn, kunnen we gebruiken om in onze dagelijkse levens meer rust en plezier te ervaren. En om krachtige & creatieve manieren te vinden om onszelf te uiten en onze dromen waar te maken! Een belangrijk onderdeel van het proces was de kracht van het bundelen van deze staat van bewustzijn. Gesymboliseerd in het co-creatie proces: Meerdere draadjes maken sterk touw, meerdere touwen maken een sterk netwerk, meerdere netwerken maken een sterke (kunstzinnige) gemeenschap. Waarin men op speelse en rustige wijze veilig zijn levenspad kan delen!

Trial blijkt succes
Het blijft een flinke uitdaging, zelfs voor JongWijs om jongeren met pleegzorgervaring bekend te maken met de explosie aan positieve energie van een empowermentdag met jongeren die ook pleegzorgervaring hebben. Hoewel JongWijs graag nog veel meer jongeren erbij had willen hebben, zijn er alsnog in totaal 9 zeer enthousiaste deelnemers met pleegzorgervaring geweest. Daarnaast waren er een hoop andere workshopdeelnemers, zonder pleegzorgervaring. We zijn dus dik tevreden met deze resultaten bij deze eerste echte JongWijs-training. We hebben veel lol gehad, veel geleerd en vooral veel zin in een vervolg!

,,Ik vond het idee erachter heel tof. Mensen die allemaal in een gelijke situatie hebben gezeten en op een hele creatieve manier bij elkaar komen. Ik geloof dat het een goede manier is om elkaar nog beter te leren kennen en dat is op een fijne vrijblijvende manier gebeurd. Samenwerken, iets super creatiefs maken, fijne gesprekken, veel herkenning, en dan uiteindelijk genieten in de creaties die zijn gemaakt.”

12038526_410666489143007_6270117620786635209_n

Steun
Het project is mede mogelijk gemaakt door fondsen en/of steun van Amsterdams Fonds voor de Kunsten, crowdfunding-platform Voordekunst, winkel de Lokatie, sociaal atelier De Draad. Stichting Kinderpostzegels en Stichting R.C. het Maagdenhuis hebben het mogelijk gemaakt dat er ook aandacht was voor jongeren met pleegzorgervaring. JongWijs zorgde voor een deel van de financiële kosten en de werving van jongeren en jongvolwassenen met pleegzorgervaring. Zij werden benaderd via de social media en/of persoonlijke uitnodiging van pleegzorgwerkers van Spirit Amsterdam, Parlan Noord-Holland, Jeugdplatform Amsterdam, Stichting Alexander, Stichting JIP, de NVP & JongWijs. Speciale dank naar alle deelnemers en gastkunstenaars die het uiteindelijke kunstwerk gezamenlijk hebben gemanifesteerd!

Ben je benieuwd naar hoe het programma deze drie maanden eruit zag? Klik op deze link voor het overzicht: 151111 Programmaoverzicht State of PlayKlik hier voor alle foto’s van State of Play. Klik hier als je het fotorijke State of Play verslag door Textile Hunters wilt lezen.

Tekst: Madeleine, Miko & Marit.