Spring je toekomst tegemoet!

Verslag over de aftrap van de Maand van het Inhuisplaatsen.
1 oktober te Vliegveld Teuge.

Collage

Oktober 2015 is de Maand van het Inhuisplaatsen. Deze maand staat in het teken van Inhuisplaatsen om het belang hiervan te onderstrepen. Donderdag 1 oktober vond de aftrap van de Maand plaats op vliegveld Teuge. Pleegkinderen, een ouder en kamerlid Loes Ypma maakten een parachutesprong, bestuurden een gemotoriseerd vliegtuigje of gingen zweefvliegen. Een event bedoeld om aandacht te krijgen voor deze maand en het doel: kinderen in een gezinsvorm en niet in een instelling. JongWijs mocht er bij zijn!

Gelukkig was het prachtig weer. Bij aankomt was de lucht helderblauw en stond er voldoende wind. Enthousiast en misschien ook wel zenuwachtig lopen enkele kinderen en jongeren rond in T-shirt van de Maand.

DSC_0016Jochanan Westra deed de presentatie van de dag. Zelf heeft hij ook ervaring met pleegzorg. Met zijn opgewekte manier van communiceren knoopte hij met enkele jongeren een gesprekje aan. De meesten vinden het wel spannend en allemaal hebben ze er zin in.
Ilya van Haaren, directrice van Stichting Kinderpostzegels, vertelt waarom er gekozen is voor een parachutesprong:  ‘De parachutesprong symboliseert de grote stap die kinderen maken als ze uithuisgeplaatst worden en de overgang maken naar pleeggezin of gezinshuis. Vandaar ook de titel van de actie van vandaag: Spring je toekomst tegemoet. De kinderen springen niet alleen, ze maken een duo-sprong. Ze worden dus begeleid: ze springen samen met een ervaren instructeur, zodat ze een soft landing kunnen maken.’ Wat een ontzettend mooi idee achter de sprong! En supervet ook dat dit kan, dat het niet enkel een idee gebleven is!

DSC_0024

Ylja van Haaren snijdt de taart aan

Van Haaren: ‘Het zweefvliegen kun je ook symbolisch zien: kinderen en hun ouders moeten leren omgaan met de thermiek van het leven, om te komen waar ze heen willen. En over het zelf vliegen in een gemotoriseerd vliegtuig: dat is een mooie metafoor dat kinderen – en hun biologische ouders – leren om zelf het stuur in handen te nemen.’ Wij zijn supertrots op iedereen die de lucht in ging!

aftrap1

Marit over JongWijs

Wat onverwachts maar daardoor niet minder leuk: JongWijs-lid Marit werd gevraagd om iets te vertellen over JongWijs. Dit vind je terug in het filmpje van de Alliantie Kind in Gezin, rond minuut 17:25. Dit leverde een gesprekje met wethouder Paul Blokhuis van de gemeente Apeldoorn op. Ook kwamen daarna diverse mensen vragen stellen over JongWijs. Nog een pluspunt van de dag!

Wethouder Blokhuis

Wethouder Blokhuis

Filmpjes
Er waren diverse camera’s aanwezig, die alles zo goed mogelijk vastlegden. Daarom wordt hier niet alles herhaald, maar staan hieronder de links naar die filmpjes.

Vind hier het filmpje van de Alliantie Kind in Gezin. Het item in de uitzending van Hart van Nederland kun je hier bekijken en hier is de uitzending van Omroep Gelderland te zien.

Tekst: Marit.