Ondertussen in pleegzorgland.. #november’15

De update over actualiteiten in pleegzorgland in oktober & november 2015.

nieuws-620x250

Pleegzorg is hot! Omdat pleegzorg zo mooi aansluit bij de visie van de participatiemaatschappij (zorg in de wijk, zo gewoon mogelijk, mensen zorgen voor elkaar etc.) is er veel aandacht voor. Er worden dan ook allerlei mooie dingen ontwikkeld om de pleegzorg te verbeteren. Graag houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Richtlijnen pleegzorg
Zoals in veel beroepen is de ene pleegzorgwerker de andere niet. Als kind in pleegzorg kan dat soms best lastig zijn. Je hebt vaak met wisselende medewerkers te maken en er zijn grote verschillen in hoe die met jou omgaan. Om het handelen van pleegzorgbegeleiders meer te stroomlijnen zijn er nu richtlijnen ontwikkeld. Dit zijn professionele standaarden waaraan pleegzorgbegeleiders moeten voldoen. Je vindt hierover meer informatie op de website van de Richtlijnen Jeugdhulp.

Richtlijnen Jeugdhulp

Alle onderwerpen waar richtlijnen voor gemaakt zijn

Mijn Andere Thuis
Dit is een project van Stichting Kinderpostzegels om gemeenten te adviseren over pleegzorg. Kinderen en jongeren staan daarbij centraal en vertellen hun verhaal. Ook onze eigen Sylvester nam deel aan dit project en is te zien op de website, film en app. Via de app kunnen kinderen en jongeren straks (het wordt nu nog getest) aangeven hoe het met ze gaat in het pleeggezin. De gemeente neemt de signalen van de jongeren dan mee in het beleid. Dat horen wij graag bij JongWijs!  Kijk voor meer info op de website.

Super gewone mensen gezocht
Er is nogsteeds een tekort aan pleeggezinnen. Daarom zetten Kristie (28), Wesley (22), Rosa (27) en Dowie (22) zich er voor in om meer pleegouders te werven. Zij zijn zelf opgegroeid in een pleeggezin en hopen voor andere kinderen ook fijne gezinnen te vinden. Lees hier hun verhalen.

Eén van de teksten op de campagneposter

Eén van de teksten op de campagneposter

Onderzoek Kinderombudsman
De Kinderombudsman onderzoekt of kinderen in 2015 nog steeds de zorg en hulp krijgen waar zij recht op hebben. Onlangs is daarover weer een rapport verschenen. Sommige dingen gaan gelukkig goed zoals specialisten die aanwezig zijn in de wijkteams en de toegang die verbetert en beter bekend is bij ouders en kinderen. Een belangrijk aandachtspunt is dat bij het toekennen van de zorg te veel gekeken wordt naar het geld en niet naar wat de beste zorg is voor het kind. Zie hier het complete rapport.

Onderzoek begeleiding pubers met gedragsproblemen
Helaas gebeurt het vaak dat jongeren in de pubertijd niet meer in hun gezinshuis of pleeggezin kunnen blijven wonen. Een team van onderzoekers, gezinshuisouders, studenten en experts onderzocht daarom de volgende vraag: ‘Hoe maak je goed aansluiting met pubers met gedragsproblemen, zodat je hen ook daadwerkelijk kunt gaan begeleiden in hun volwassen worden?’. De resultaten vind je op deze site. Tip: kijk het handige filmpje.

Tekst: Maartje