How to survive pleegzorg?!

JongWijs bij de filmpremière

De filmpjes van de meiden – Kelly, Marina, Rebecca, Mandy, Quinta – werden vrijdag 18 september getoond in het Kinderrechtenhuis in Leiden. Het onderwerp? “How to survive pleegzorg”. Madeleine, Miko en Marit van JongWijs waren erbij!

Er zijn heel wat situaties in een pleeggezin, waar je je als pleegkind nogal druk om kunt maken. Bijvoorbeeld: ’s nachts naar de wc gaan, wennen aan nieuwe huisregels, vriendschappen, pizza eten, contact met je echte familie en wat als je 18 wordt?

Premiere Stuk 18sept2015

Pleegouders en professionals hebben nog steeds te weinig door wat er in een kind omgaat, die uit huis geplaatst is. Hoe goed zij het ook bedoelen, met deze filmpjes geven de meiden een beeld van wat er in hun omgaat.

De filmpremière was een groot succes. De vraag werd gesteld: Wat willen jullie met deze films doen? Luid en duidelijk kwam naar voren dat ze toekomstige pleegouders en professionals uit het werkveld bewust willen maken van wat er belangrijk is in de belevingswereld van kinderen en jongeren in de pleegzorg en jeugdzorg. Toekomstige pleegouders zitten namelijk nog veel te vaak op ‘die’ roze wolk. En professionals vergeten door alle drukte waar ze écht ‘even’ aandacht aan mogen besteden. Ook willen de maaksters (toekomstige) pleegkinderen een stukje herkenning bieden, laten zien dat zij niet alleen zijn.

Marit, Mandy, Rebecca, Madeleine, Miko 18sept2015

Direct werd het opgenomen door professionals uit de zaal. Pleegzorgorganisatie Horizon gaat actief deze filmpjes inzetten voor pleegoudertrainingen en pleegzorgwerkers. Ook gaan zij actief werk maken van het verspreiden van deze films onder alle 27 andere pleegzorgorganisaties in Nederland. NJI (Nederlands Jeugd Instituut) en de NVP (Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen) helpen mee aan de bekendmaking van dit onmisbare filmmateriaal. En stichting Stuk is degene die dit project mogelijk heeft gemaakt!

En JongWijs? De meiden van de film ‘How to survive pleegzorg’ vertelden dat ze al 2 jaar contact probeerden te krijgen met JongWijs. Want ze zijn erg nieuwsgierig en barsten van de pleegzorgideeën. Tijdens dit mooie moment, de première van hun eigen film, werd het contact dan eindelijk bekroond. Telefoonnummers en email werden uitgewisseld en met zeer enthousiaste motivatie gaan we elkaar binnenkort weer ontmoeten.

Wie weet wat daar allemaal uit komt!

Tekst: Madeleine. De filmpjes zijn te bekijken via YouTube of Stichting STUK