Festival ‘Reload Your Batteries’ – verslag

29 september 2015 te Deventer

Even je batterijen opladen was één van de doelen van het Festival. Stichting Kinderperspectief en Zin in Jeugdzorg organiseerden op 29 september een festival speciaal voor jongeren, opvoeders, werkers en beslissers in de Jeugdzorg. JongWijs was erbij!

De eerste ronde
Helaas waren we door het verkeer wat vertraagd, waardoor we de lunch en openingsact van rapper Phunxz gemist hadden. Na aankomst konden we meteen aansluiten bij één van de 4 workshops van de eerste ronde..

Discover Yourself!
Marit heeft deelgenomen aan de workshop over het door Kinderperspectief ontwikkelde spel ‘Discover Yourself’. Dit is een positieve variant van het kwaliteitenspel. In dit spel geef je jezelf of je deelnemers een kaartje met een eigenschap dat jij bij deze persoon vind passen. Na een aantal kaartjes verzameld te hebben, kun je hierover een gesprek aan gaan. Tijdens de workshop merkte Marit dat het stellen van vragen vrijwel vanzelf ging. Uiteindelijk liggen er een aantal kaartjes die iets over jou zeggen. Zelf had Marit deze kaarten verzameld (zie foto). Het spel is leuk vormgegeven, een goed middel om elkaar (of jezelf!) beter te leren kennen. En het is natuurlijk altijd leuk om een van een ander een complimentje te krijgen..

DSC_0007

Theater
Miko koos voor theater, gegeven door Jacqueline Santbergen van Be4You2 & Zin in Jeugdzorg. Hierin gingen we, op blote voeten, zonder woorden uitbeelden wat onze passies zijn om daar vervolgens een kort non verbaal theaterstukje van te maken.

Tussen de twee workshoprondes door konden we onder het genot van een hapje luisteren naar de muziek van de Reisgenoot. Leuk dat zij teksten hebben geschreven welke ons ook aan pleegzorg deden denken! =)

De tweede ronde
In de tweede helft van de middag werd Miko verleid door het woord Jammen. Dit had dus niks met muziekinstrumenten te maken, maar met gespreksinstrumenten. Een eeuwenoude techniek (van bijvoorbeeld de Aboriginals) in een nieuw jasje waarbij we in een cirkel zaten. Hierin werd een dilemma werd. Aan de hand van verschillende vragen werd er toegewerkt naar een mogelijke ontwikkeling van de casus. Helaas was mijn casus “Hoe komt het dat in de westerse wereld steeds meer jeugd en pleegzorg nodig is en wij dus steeds minder in staat zijn onze eigen kinderen op te voeden” te groot voor deze setting..

Reload Your Batteries
Helaas was deze workshop niet wat Marit ervan hoopte. De presentator, die het overigens heel leuk deed, richtte zich enkel op medewerkers. Aan de hand van een aantal anekdotes en ervaringen wilde hij de boodschap overbrengen dat passie voor je vak, ruimte om tot jezelf te komen en positieve communicatie met de jongeren essentieel zijn in dit werkveld. Marit vond het vooral jammer dat dit blijkbaar benadrukt moet worden; voor JongWijs is dit de normaalste zaak van de wereld. De overige deelnemers vonden het een erg inspirerende workshop – er is dus duidelijk behoefte aan. En dan zijn wij alleen maar blij dat hierin voorzien werd. =)

DSC_0009

Tot slot..
Tot slot werd de dag afgesloten met een optreden van The Koalaz. Met hun eigenzinnige sound kregen ze het zelfs voor elkaar dat alle werkers, beslissers en opvoeders meedansten! We hebben de tafels en stoelen aan de kant hebben geschoven om de (nog steeds blote) voetjes te laten spreken! Verfrissend en energiegevend event; we gingen met een lach naar huis.

Tekst: Marit