Vacature: aanjager participatie

JongWijs:                   Standplaats in Utrecht

We zoeken:                Participatie Aanjagers (2x)

Aantal uur:                 10 uur per week, 40 uur per maand

Brutosalaris:              € 2.000,00 op basis van een fulltime dienstverband

Reageer voor:            Vrijdag 23 april 2021

JongWijs:

JongWijs is hét jongerennetwerk voor jongeren in de pleegzorg. JongWijs zoekt per direct twee aanjagers participatie om jongeren, pleegzorgaanbieders en gemeenten te betrekken, activeren en enthousiasmeren bij het opstarten en vormgeven van nieuwe netwerken voor pleegjongeren. JongWijs wil graag dat meer pleegjongeren elkaar weten te vinden en kunnen ontmoeten. Want je bent niet alleen als je in een pleeggezin of gezinshuis woont: er zijn veel meer kinderen en jongeren die vergelijkbare dingen meemaken. Als landelijk netwerk verbindt JongWijs de ervaringen van jongeren in de pleegzorg. We willen graag dat contact met andere pleegjongeren ook in de buurt kan plaatsvinden. Want uit ervaring weten we hoe fijn het is om je verhaal te kunnen delen en er voor elkaar te kunnen zijn.

Pleegjongerennetwerken:

JongWijs is ervan overtuigd dat een sterk netwerk kinderen en jongeren helpt om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen die ze soms tegenkomen. Ook geloven we erin dat we de stem van pleegjongeren beter kunnen laten horen (in de regio en landelijk) als we met elkaar uitwisselen over wat er goed gaat en wat er beter kan. Onze missie is dat er in iedere regio netwerken komen voor pleegjongeren, zodat iedere pleegjongere die dat wil zich kan aansluiten. Zodat al deze jongerennetwerken samen één groot netwerk van pleegjongeren in het hele land vormen. Wist je dat er ruim 23.000 jongeren in pleegzorg wonen? Stel je voor dat we op deze manier allemaal verbonden raken? Hoe gaaf zou dat zijn! We kunnen dit niet alleen bereiken. Gelukkig zijn er pleegzorgaanbieders en gemeenten die hier ook enthousiast over zijn en er samen met ons de schouders onder willen zetten.

De functie:

Om pleegzorgaanbieders en gemeenten te ondersteunen bij het vormen van deze netwerken, zoeken we twee aanjagers participatie die kansen verkennen, contacten leggen en mensen bij elkaar brengen om netwerken van en voor pleegjongeren te starten. Als aanjager participatie help je de netwerken met opstarten, zodat de netwerken na een tijdje onder begeleiding van een pleegzorgaanbieder verder kunnen. Vanwege het coronavirus organiseren we in de komende periode online-activiteiten via Zoom of Teams. Wanneer het weer kan, zullen ontmoetingen en activiteiten fysiek zijn. De projectleider van JongWijs is verantwoordelijk voor het project en jouw eerste aanspreekpunt. Er is binnen JongWijs een team van jongeren dat zich bezighoudt met het vergroten van het netwerk. Je kan hen gebruiken als klankbord en ze betrekken bij het organiseren van activiteiten. Natuurlijk werk je nauw samen met je collega-aanjager, het ondersteuningsteam en de projectleider van JongWijs.

Jouw taken:

 • Het enthousiasmeren van pleegzorgaanbieders en gemeenten voor participatie in de pleegzorg.
 • Het leggen van contacten met pleegzorgaanbieders, gemeenten en pleegjongeren over het opstarten van regionale jongerennetwerken en het inventariseren van wensen en behoeften.
 • Het verzorgen van de eerste (online) netwerkactiviteiten met pleegjongeren, professionals en gemeenten en het ondersteunen van de pleegzorgaanbieder bij de werving van jongeren.
 • Het initiëren, organiseren en ontwikkelen van regionale bijeenkomsten en activiteiten in het kader van pleegjongerenparticipatie.
 • Het samenwerken met pleegzorgaanbieders en pleegjongerennetwerken.
 • Het onderhouden van contacten met netwerkpartners en betrokken jongeren en opvoeders.
 • Het verspreiden van opgedane (regionale) kennis en ervaring in de samenwerking met jongeren en pleegzorgaanbieders om anderen te enthousiasmeren en te ondersteunen bij het opzetten van pleegjongerennetwerken.
 • Het borgen van jouw werkzaamheden zodat het netwerk met ondersteuning van de pleegzorgaanbieder verder kan.

Kennis en competenties:

 • Je kunt jezelf zeer goed verplaatsen in de leefwereld van jeugd/jongeren, specifiek in de leefwereld van jongeren die pleegzorg ontvangen.
 • Je bent ambassadeur van jongerenparticipatie, terwijl je tegelijk de belangen van de pleegjongeren bewaakt.
 • Je hebt oog voor de verschillende rollen, belangen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen, zoals de pleegzorgaanbieders, gemeenten en jongeren.
 • Je durft verrassend en vernieuwend te zijn en je uit te spreken.
 • Je bent praktisch ingesteld en vaardig met het begeleiden van groepsprocessen.
 • Je bent schriftelijk en mondeling vaardig.
 • Je kunt jongeren enthousiasmeren en motiveren.
 • Je hebt doorzettingsvermogen en overtuigingskracht.

En verder ben je:

Nieuwsgierig, verbinder, lef, open-minded, begeleider van groepsprocessen, teamspeler,  innovatief, organisator en zelfstandig.

Reageren en voorwaarden:

Ben je een startende professional, heb je affiniteit met pleegjongeren en minimaal MBO 4-niveau, dan zien we jouw motivatie graag tegemoet. We bieden je een tijdelijk dienstverband bij de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), de organisatie waaronder JongWijs valt. Het contract valt onder de CAO Jeugdzorg. Een indicatie voor het brutosalaris is: € 2.000,00 op basis van een fulltime dienstverband. Het dienstverband is in eerste instantie t/m 31 december 2021 met uitzicht op een verlenging bij goed functioneren.

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel? Stuur dan uiterlijk vrijdag 23 april een motivatiebrief en je cv naar info@denvp.nl en t.a.v. Dennis van den Brink. Uiteraard kun je ook bellen als je vragen hebt op 030-2931500.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!