’18 en dan.. kansen voor pleegzorg’

Mini-conferentie 7 december 2015 @ Utrecht

Begin deze week organiseerde het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de mini-conferentie ’18 en dan.. kansen voor pleegzorg’ in Utrecht. Een middag vol sessies, ervaringen, dilemma’s en praktijkvoorbeelden rondom het nazorgthema van pleegzorg. JongWijs deelde er haar ervaringen, promootte en vroeg input voor een project, verzamelde stemmen en legde nieuwe interessante contacten. Marit vertelt..

Naamloos2

Ja, het is een probleem.
Leuk, was mijn eerste gedachte toen ik de uitnodiging zag, het thema is bekend bij iedereen. Dat is mooi want dan hoeven we niet meer (minder) te strijden om dit onderwerp op de agenda te krijgen. Nu iedereen erkent dat het een probleem is, kan er iets aan gedaan worden. Dan kan er ook geluisterd worden naar de ideeën die wij hebben om dit probleem aan te pakken. Ja.. soms heb je een lange adem nodig.

Interview
Na aankomst heb ik kennisgemaakt met de meiden waar ik al contact mee had gehad. Ik had, op verzoek van het NJi, jongeren gezocht die het leuk vonden om hun ervaringen over het nazorgthema te delen. Raja, Jessica, Anika en Madeleine werden aan het begin van de conferentie geïnterviewd door Joris Linssen (pleegvader & BN’er).

DSC_1729

‘’Ookal ben je 18 geworden, je hebt nog steeds mensen nodig!’’

Dit was een van de treffende uitspraken van de meiden. Vaak moeten zij zelf aankaarten dat er dingen geregeld moeten worden. En dat terwijl je op je 16e en 17e nog helemaal niet met de toekomst bezig bent of wilt zijn. De meiden zien ook wel dat pleegzorgwerkers bijvoorbeeld wel hun best doen, maar het voelt niet altijd zo.

Wat mij ook opviel, was dat de meiden spraken van ‘mazzel hebben’ als zij het getroffen hadden met hun pleeggezin. Eerlijk gezegd maakte dit mij enigszins triest: de kwaliteit van pleeggezinnen zou toch overal redelijk gelijk moeten zijn?

Anika

Sessie over nazorgwebsite
Ik verzorgde voor JongWijs ook een sessie op de informatiemarkt. Dit ging over de website rondom nazorg die JongWijs samen met ervaringsdeskundigen wil ontwikkelen. Hiervoor hebben we al enkele bijeenkomsten gehad waarin we de behoeften van jongeren verzamelden. Ook hebben we bestaande websites bekeken en beoordeeld. Uiteindelijk bleek dat de jongeren behoefte hebben aan een website waarop zij de mogelijkheid krijgen van elkaars ervaringen te leren, met elkaar in contact te komen en waarop zij snel duidelijke praktische informatie kunnen vinden. Bestaande websites schieten hierin te kort en maken de vertalen van het ‘wat’ naar het ‘hoe’ niet. Tevens sluiten de bestaande sites niet altijd aan op regionale organisaties etc.

Naamloos

Wat er dan wel op zo’n site moet komen, hebben we de laatste maanden geïnventariseerd. Eerst hebben we een sessie gehouden met jongeren buiten JongWijs. De resultaten van die sessie zijn toen bekeken en aangevuld door JongWijs. De derde stat was feedback op het plan en vooral mogelijke bijdragen in de realisatie van de website verzamelen van professionals. Ook had ik een lijstje gemaakt waarop men kon stemmen op de diverse ideeën die we hebben voor de naam van de site.

De sessie is geslaagd. Hoewel ik niet denderend veel professionals aan mijn statafel had, heb ik voldoende input gekregen. Ik kon rustig mijn praatje houden, vragen beantwoorden en debatteren over het thema. Daarnaast heb ik ook enkele stemmen verzameld voor de naam (de uitslag blijft nog even geheim!) en nieuwe contacten gelegd voor andere projecten van JongWijs. Ik ben helemaal tevreden.

Kennisnetwerk pleegzorg
Tijdens de mini-conferentie werd ook aandacht besteed aan de lancering van het kennisnetwerk pleegzorg. Dit is in opdracht van Stichting Kinderpostzegels door het NJi gemaakt. Op www.kennisnetwerkpleegzorg.nl kunnen professionals elkaar vragen stellen, inspireren en kan kennis gedeeld worden. Misschien vinden we hier nog wat goede voorbeelden die we op onze site kunnen delen! 🙂

Tot slot
Aan het einde van de conferentie was er nog de gelegenheid een praatje te maken met elkaar tijdens de borrel. Ik heb met diverse mensen staan praten, waaronder weer de meiden die geinterviewd werden. Komende vergadering komen Anika en Jessica kijken, hebben we afgesproken. Ook heb ik een dame gesproken van Jeugdformaat, die al een tijdje een manier zocht om met JongWijs te werken. Een erg interessant gesprek met een leuk gevolg (ook nog een geheim). Het was een zeer geslaagde dag en als klap op de vuurpijl had ik geen file onderweg naar huis…

Tekst: Marit