JongWijzer bij voorlichting van Parlan 18-/18+

Woensdag 12 Juli in Alkmaar

Een voorlichting voor 18 en dan… Dit was het thema waar drie sprekers het over hadden die avond. Onder een van hun was natuurlijk een JongWijzer, ik. Want van wie anders neem je meer aan dan van de ervaren jongeren zelf?

De presentatie begon met een gedragswetenschapper van eigen bodem, die aan de hand van feiten en citaten, vertelde wat er allemaal gebeurt en vooral moet gebeuren bij een jongere die achttien wordt. Laat staan een jongere uit de jeugdhulp.

De zaal zat vol met pleegouders en er was zelfs een pleegkind, die bijna achttien werd. 

Er kwamen veel reacties uit het publiek op wat de gedragswetenschapper vertelde. Als ervaringsdeskundige haakte ik aan met beeldende situaties van mijn eigen ervaringen. Ik vertelde hoe het echt zit en werkt en wat er allemaal van je verwacht word, wanneer je achttien wordt.

Vragen als: ‘Wat is dan het verschil tussen mijn eigen kinderen en onze pleegkinderen?’ en opmerkingen als: ‘Mijn kleinzoon is al jaren ons pleegkind maar we krijgen de verlenging maar niet geregeld!’ Niet altijd is er een antwoord op, maar iedereen is wel met een duidelijker beeld naar huis gegaan over wat als ze 18 worden en dan…

Ervaringsdeskundige pleegzorg Bjorn